Inspirerende sponsortocht

De inschrijving is geopend voor de jaarlijkse Toer voor het Goede Doel, zaterdag 1 juni 2024.  Tientallen wielrenners stappen dan op de fiets voor ‘misschien wel de meest inspirerende sponsortocht’ van het land, georganiseerd door de missionaire organisatie IZB.

Dit jaar hebben de wielrenners de keuze uit twee routes, één van 100 km en één van 150 km.

De formule van de Toer voor het Goede Doel bleek afgelopen jaar bij veel deelnemers in de smaak te vallen, zegt ds. Jan Holtslag, die de tocht samen met ervaren wielrenner Henk Tukker en IZB'er Anne-Lize van Bochove organiseert: ‘Het brengt het pionierswerk onder de aandacht, de deelnemers zien wat er gebeurt, ze hebben onderweg goeie gesprekken en het levert ook financiële ondersteuning op.’

DE ROUTE
De start is bij Thuis @ Plein 5, in Wateringen. Van daar rijden we naar de Marekerk in Leiden, waarna we onze weg vervolgen naar Noorderlicht Charlois en tenslotte weer terugfietsen naar Wateringen.


Kinderwerk bij Thuis @ Plein 5, Wateringen

Een aantal jaar geleden heeft de Hervormde Gemeente Wateringen een erfenis gehad met daarbij de aanwijzing dat deze gebruikt moest worden voor de opbouw van het kinder en jongerenwerk binnen de kerk, maar ook om zoveel mogelijk kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met het Evangelie. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met een openbare BSO en zijn twee jongerenwerkers aangenomen om dit vorm te geven. 

Hieronder stellen wij ons even voor:
Wij zijn Roeland Dam en Gesina Joziasse. Begin 2022 zijn we begonnen met kinder- en jeugdwerk in Wateringen. De Hervormde gemeente Wateringen gaf daarvoor de opdracht. We werken samen met de IZB.

We investeren in goede relaties tussen de kerk en het dorp. We hebben daarvoor mooie activiteiten in de wijk. Ook op onze thuislocatie, Plein 5, heten we jullie welkom. Onze activiteiten zijn voor kinderen, jongeren en hun ouders. Zo kun je bij ons Lasergamen, buitenspelen, voetballen, pizza bakken en nog veel meer. 

Ook hebben we een christelijk kinderkoor waarbij we  kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking laten komen met christelijke kinderliederen. 

Binnen het 50x50 project helpen we gezinnen die het financieel niet goed hebben. De diaconie van de Hervormde Gemeente Wateringen geeft maandelijks 50 euro boodschappen tegoedbonnen aan deze gezinnen. 

Op de BSO mogen we drie middagen in de week een bijbelvertelling doen. De kinderen zijn vrij om hier aan mee te doen. Soms schuiven er 3 kinderen aan, maar op andere momenten kunnen het ook 12 kinderen zijn die naar het verhaal luisteren. 

We zien nu al bijzondere dingen gebeuren en mooie relaties ontstaan met de kinderen en jongeren, maar ook zeker met hun ouders. 

Nog meer weten? Je kan altijd even een kijkje nemen op onze website: www.thuis.plein5.nl 

In verband met de genoemde erfenis zal het sponsorgeld voor de Toer verdeeld worden onder de andere twee missionaire plekken.Pioniersplek 'Bureau van Betekenis', Leiden

Het is 2021. Enkele leden van de Marekerk in Leiden staan na de dienst koffie met elkaar te drinken. Al pratende ontdekken zij eenzelfde verlangen te delen: Leidse twintigers en dertigers in aanraking brengen met de hoopvolle boodschap en bevrijdende kracht van Gods evangelie. Zij spreken met elkaar af de mogelijkheden van een pioniersplek te onderzoeken.

Al snel sluit een kleine groep van enthousiastelingen zich aan. Allemaal herkennen zij zich in dit verlangen en voelen zij zich geroepen te bouwen aan wat een jaar later Bureau van Betekenis heet: een platform voor niet-gelovige en niet-kerkelijke twintigers en dertigers om elkaar te ontmoeten en samen op te lopen in het zoeken naar wat betekenis vol is. Een plek van inspiratie, ontspanning en een waardevol gesprek. De droom is het ontstaan van een community van jonge mensen die een nieuwe geloofsgemeenschap vormen.

In het creëren van een betekenisvolle plek sluiten wij aan bij de leefwereld van jonge mensen en staan hun levensvragen centraal. Dat betekent geen vieringen of Alpha-cursus in de kerk maar een boksclinic met ‘focus’ als thema, een filmavond over Barbie in het theater, meditatieve stiltewandeling in de duinen en een interactieve workshop over dankbaarheid in een cultuurhuis. Uiteraard wordt er na activiteiten geborreld met elkaar. Sinds kort hebben we zelfs onze eigen biertje! Door (als christen) aanwezig te zijn daar waar jonge mensen zijn en met hen op te lopen, hopen we iets te mogen delen van wat wij ontvangen hebben en zo nieuwe mensen te bereiken.

Komende periode richten wij ons op het bouwen aan de community door in te zetten op activiteiten waarin samen delen en leven centraal staan en met onze activiteiten naar jonge mensen toe te gaan. Wij willen hen uitnodigen actief met ons mee te denken op welke manier Bureau van Betekenis nog meer van betekenis kan zijn. Zo hopen wij dat zij zullen aanhaken en betrokken willen zijn. Bureau van Betekenis is dan niet alleen een plek voor, maar ook door jonge mensen.

Het sponsorgeld voor de Toer zal worden gebruikt om nieuwe samenwerkingspartners kennis te laten maken met Bureau van Betekenis door bij hen op locatie een workshop te faciliteren. Op deze manier willen we het bereik onder de doelgroep vergroten. Pioniersplek 'Noorderlicht Charlois', Rotterdam

De pioniersgemeente in de Oude Kerk van Rotterdam Charlois is een van de drie locaties van Noorderlicht. Net als in de andere twee locaties (de Prinsekerk en de Oranjekerk) is het idee dat lege kerken worden gevuld met nieuwe gemeenten. Vandaar de naam van het project: Lege kruiken. Bijbelgetrouw, in de traditie van de kerk der eeuwen. Met eigentijdse vormen, waarbij iedereen zich welkom weet. Liefst met de geur van koffie bij binnenkomst, en soep na afloop van de dienst.

Sinds januari 2020 wordt hier gepionierd en gezocht naar manieren om een nieuwe geloofsgemeenschap vorm te geven. De golven van corona hebben het niet makkelijk gemaakt en dwongen de prille gemeenschap tot constant schakelen en zoeken naar nieuwe manieren om kerk te kunnen zijn. Toch is er een hechte gemeente ontstaan, zijn er kinderen gedoopt, huwelijken ingezegend, is er avondmaal gevierd, wordt er doordeweeks gebootcampt met gemeenteleden en wijkbewoners, en ontmoet men elkaar op kringen. Door de tijd heen hebben allerhande mensen aangesloten bij de gemeenschap; studenten op zoek naar een kerk als ze het weekend in Rotterdam blijven, kerkzoekenden, en mensen die voor het eerst of sinds lange tijd aanhaken bij de kerk.  

Corine Zonnenberg is sinds mei 2022 aangesteld als pionier-voorganger van Noorderlicht Charlois. Samen met het kernteam geeft ze de uitvoering van het pioniersplan vorm. De komende jaren hoopt Noorderlicht Charlois verder te bouwen aan een gemeenschap waarin Jezus Christus centraal staat. Een verbindende gemeente waar iedereen oog heeft voor elkaar en waar elk lid van de gemeente welkom is en wordt aangemoedigd om te groeien in geloof en leven. Een missionaire gemeente die gericht is op de wijk Charlois, om zo Jezus zichtbaar te maken door de liefde voor elkaar en de omgeving.  

Op verschillende momenten in het jaar proberen ze zichtbaar te zijn in de wijk. Dit wordt onder andere gedaan door het KerstFestival wat vorig jaar voor het eerst is georganiseerd. Er is een festival sfeer neergezet in de tuin van de kerk waarbij mensen werden uitgenodigd om in stilte de kerk met kerststal te bezoeken. Het was een bijzonder succes. Er kwamen ruim 300 bezoekers waarvan 75% uit de wijk met een niet-gelovige achtergrond. Er ontstonden bijzondere gesprekken bij de kerststal met mensen die voor het eerst in aanraking kwamen met het verhaal van kerst.

Dit jaar willen ze het concept graag herhalen en nog beter neerzetten. Daar is wel geld voor nodig. Zowel voor de activiteiten die worden aangeboden op het kerstfestival als voor de promotie ervan. Het doel is om alle wijkbewoners te bereiken. Juist diegene die niet betrokken zijn bij de kerk.


 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Zelf ideeën om fondsen te werven, een actie te organiseren, geld in te zamelen voor het missionaire werk? Neem contact met ons op via toervoorhetgoededoel@izb.nl.

Wil je meer informatie? Heb je vragen? Laat het ons weten:
toervoorhetgoededoel@izb.nl
doel-img doel-img doel-img doel-img doel-img doel-img doel-img