IN 2018 GAAN WE VOOR DRIE MISSIONIARE INITIATIEVEN. IN Amersfoort, AmstERDAM en Utrecht!

Dat is het unieke van de Toer voor het Goede Doel: je zet je in voor de goede zaak en je steekt er nog wat van op ook. Lees hier meer over de drie missionaire initiatieven, waar het geld van de sponsortocht voor bestemd is:

1. Gebedspost - Amersfoort

Ds. Ron van der Spoel (Amersfoort) gaat als pionier ?gebedsposten? opzetten, locaties waar christenen samenkomen om regelmatig te bidden voor hun woonomgeving. De IZB ondersteunt de pioniersplek in wording.

De ‘gebedsposten’ zijn gericht op vernieuwing van het geestelijk leven en het versterken van de missie van de kerk. ‘Daardoorheen zoeken we het welzijn van de wijk en de stad’, zegt Van der Spoel. De eerste gebedsgemeenschap is al begonnen in Amersfoort-Vathorst, waar hij als voorganger heeft gewerkt. Een tweede zal worden gecreeërd in de binnenstad van Amersfoort. De inrichting van de gebedsruimte stimuleert bezoekers om te bidden voor de buurt, de wijk of de stad, door middel van foto’s en kaarten. Er komt een ‘klaagmuur’ en een ‘dankhoek’, waar bezoekers hun uitgeschreven gebeden kunnen achterlaten.’


2. Huis voor de ziel - Amsterdam

Ruim zeven jaar was Paul Visser gemeentepredikant van de Amsterdamse Noorderkerk. Sinds hij afgelopen september werd opgevolgd door ds. Johan Visser is hij als missionair pionier aan de gemeente verbonden. ‘Mijn roeping houdt niet op bij de grenzen van de gemeente. Het is altijd mijn diepste verlangen geweest dat de Geest zijn werk kan doen hier in hartje Amsterdam. Daarbij is de gemeente, die de lofzang gaande houdt en week-in-week-uit leeft van het Woord van God, een onmisbare uitvalsbasis voor het missionaire pionierswerk.’

In de afgelopen jaren organiseerden Paul en Tine Visser samen met de kinderwerker Maria van 't Hof allerlei activiteiten in de Amsterdamse binnenstad: bijbelklassen voor zinzoekers, cursussen voor studenten, brunches en high tea’s voor Jordanezen, een Kerst- en Paasreis en kidscelebration voor kinderen uit de buurt, debatavonden. Daardoor ontstonden veel persoonlijke missionaire contacten. Er kan nu gewerkt worden aan de uitbreiding en verdieping van de reeds opgebouwde relaties.


Het project ‘Huis voor de ziel’ is opgebouwd uit verschillende netwerken: een buurtnetwerk (met alle bestaande contacten in het Centrum/de Jordaan), een inspiratienetwerk (voor nieuwkomers/zoekers) en twee wijknetwerken (bestaande bijbelkringen, die zich gaan richten op missionaire presentie in hun wijk).

In het ‘Huis voor de ziel’ vinden mensen geborgenheid, zegt Paul. ‘Hier kunnen ze hun hart luchten. Ik laat hen graag nader kennismaken met God, die de Gastheer is. Hij laat zich diep in zijn hart kijken. Ik zie er naar uit dat ‘ontheemden’ Hem ontmoeten.’3. Pioniersplek in multiculturele Utrechtse stadswijk Kanaleneiland


De missionaire gemeente De Haven op Kanaleneiland mag zich sinds zondag 15 juni 2014 officieel pioniersplek van de PKN noemen. De Protestantse Kerk stimuleert het ontstaan van pioniersplekken: experimentele geloofsgemeenschappen voor mensen die niet of niet meer in de kerk komen. De Haven is zo’n initiatief in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar de kerkelijke/missionaire presentie door vergrijzing en secularisatie onder druk kwam te staan.

De ‘vaste kern’ van de nieuwe kerkelijke gemeente bestaat uit inwoners van Kanaleneiland die tot 2013 lid waren van de Jacobikerk en de Nieuwe Kerk. Ze kregen het verzoek van de Protestantse Gemeente Utrecht om mee te helpen bij de opbouw een nieuwe geloofsgemeenschap in de multiculturele stadswijk. De kleine en vergrijsde gemeente van de Triumfatorkerk verhuisde naar een verzorgingscentrum in de wijk.


 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Zelf ideeën om fondsen te werven, een actie te organiseren, geld in te zamelen voor het missionaire werk? Neem contact met ons op via toervoorhetgoededoel@izb.nl.

Wil je meer informatie? Heb je vragen? Laat het ons weten:
toervoorhetgoededoel@izb.nl
doel-img doel-img doel-img doel-img doel-img doel-img