Inspirerende sponsortocht

De inschrijving is geopend voor de jaarlijkse Toer voor het Goede Doel, zaterdag 1 juni 2024.  Tientallen wielrenners stappen dan op de fiets voor ‘misschien wel de meest inspirerende sponsortocht’ van het land, georganiseerd door de missionaire organisatie IZB.

Dit jaar hebben de wielrenners de keuze uit twee routes, één van 100 km en één van 150 km.

De formule van de Toer voor het Goede Doel bleek afgelopen jaar bij veel deelnemers in de smaak te vallen, zegt ds. Jan Holtslag, die de tocht samen met IZB'er Anne-Lize van Bochove organiseert: ‘Het brengt het pionierswerk onder de aandacht, de deelnemers zien wat er gebeurt, ze hebben onderweg goeie gesprekken en het levert ook financiële ondersteuning op.’

DE ROUTE
De start is bij Thuis @ Plein 5, in Wateringen. Van daar rijden we naar de Marekerk in Leiden, waarna we onze weg vervolgen naar Noorderlicht Charlois en tenslotte weer terugfietsen naar Wateringen.


Kinderwerk bij Thuis @ Plein 5, Wateringen

Een aantal jaar geleden heeft de Hervormde Gemeente Wateringen een erfenis gehad met daarbij de aanwijzing dat deze gebruikt moest worden voor de opbouw van het kinder en jongerenwerk binnen de kerk, maar ook om zoveel mogelijk kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met het Evangelie. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met een openbare BSO en zijn twee jongerenwerkers aangenomen om dit vorm te geven. 

Hieronder stellen wij ons even voor:
Wij zijn Roeland Dam en Gesina Joziasse. Begin 2022 zijn we begonnen met kinder- en jeugdwerk in Wateringen. De Hervormde gemeente Wateringen gaf daarvoor de opdracht. We werken samen met de IZB.

We investeren in goede relaties tussen de kerk en het dorp. We hebben daarvoor mooie activiteiten in de wijk. Ook op onze thuislocatie, Plein 5, heten we jullie welkom. Onze activiteiten zijn voor kinderen, jongeren en hun ouders. Zo kun je bij ons Lasergamen, buitenspelen, voetballen, pizza bakken en nog veel meer. 

Ook hebben we een christelijk kinderkoor waarbij we  kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking laten komen met christelijke kinderliederen. 

Binnen het 50x50 project helpen we gezinnen die het financieel niet goed hebben. De diaconie van de Hervormde Gemeente Wateringen geeft maandelijks 50 euro boodschappen tegoedbonnen aan deze gezinnen. 

Op de BSO mogen we drie middagen in de week een bijbelvertelling doen. De kinderen zijn vrij om hier aan mee te doen. Soms schuiven er 3 kinderen aan, maar op andere momenten kunnen het ook 12 kinderen zijn die naar het verhaal luisteren. 

We zien nu al bijzondere dingen gebeuren en mooie relaties ontstaan met de kinderen en jongeren, maar ook zeker met hun ouders. 

Nog meer weten? Je kan altijd even een kijkje nemen op onze website: www.thuis.plein5.nl 

In verband met de genoemde erfenis zal het sponsorgeld voor de Toer verdeeld worden onder de andere twee missionaire plekken.
Pioniersplek 'Huis voor de ziel', Amsterdam

De Noorderkerk is een unieke plek midden in de Jordaan, voor heel de stad, een huis voor de ziel, waar iedereen welkom is. Door verschillende activiteiten maken we de Noorderkerk steeds meer tot een plek van ontmoeting en gesprek, van ontvangen en delen, om op adem te komen en verrast te worden door elkaar en door God.
Dit doen we onder andere door het organiseren van een Alpha cursus, High Tea's, lunchdiensten en diners voor de buurt. Tevens is er in de Noorderkapel ruimte om tot rust te komen, je hart te luchten of te bidden. Zo bouwen we samen met onze stadsgenoten steeds verder aan de Noorderkerk als huis voor de ziel! 

De opbrengst van de 'Toer voor het goede doel' willen we graag inzetten om de verschillende activiteiten binnen Huis voor de ZielPioniersplek 'Zuiderlicht', Lelystad

Zuiderlicht, in de Zuiderzeewijk, gaat uit van de Hervormde gemeente Lelystad en wordt begeleid door de IZB. De geloofsgemeenschap is nog in wording maar het kinderwerk staat als een huis. Elke zaterdagochtend is er club. De kinderen krijgen een mooie mix van Bijbelverhalen, ontspanning en vooral veel liefdevolle aandacht. Robert van Elst, pionier/missionair werker vertelt: ‘Als je binnenkomt vliegen meerdere kinderen je om de hals, zó enthousiast zijn ze.’ Opvallend veel kinderen zijn afkomstig uit eenoudergezinnen, met alle daaraan verbonden uitdagingen.

Het is een luxe dat het kinderwerk in het (gemeentelijke) wijkcentrum kan plaatsvinden, maar een eigen ruimte zou ideaal zijn. De zoektocht naar een plek in de wijk heeft dan ook grote prioriteit. ‘Dat is echt het allermooiste. Een locatie waar we diensten kunnen houden. Met als voordeel dat je, wanneer je ergens in de wijk iets signaleert, kunt verwijzen naar die inloopplek. Daar zit dan op bepaalde uren iemand bij wie ze terecht kunnen. Daarom zijn we nu goed om ons heen aan het kijken. Tegenover het wijkcentrum is bijvoorbeeld een touwenwinkel; een van onze teamleden hoorde dat de eigenaar vertrekt. Misschien is dat iets. En verder kunnen we terecht in, hou je vast, een naburige dansschool. De eigenaresse is zelf christen en wil de ruime zaal graag ter beschikking stellen. Dat zou ook een mooie laagdrempelige plek kunnen zijn.’

De Zuiderzeewijk is de oudste wijk van de stad en telt zo’n 6000 inwoners, van wie velen bekend zijn met (sociale) armoede. De maandelijkse uitgifte-actie van levensmiddelen is dan ook zeer welkom. Boeren in het netwerk van de pioniersplek stellen aardappelen en groenten beschikbaar.

Het woord pioniersplek zegt het al: het is pionieren. In alle opzichten. Zuiderlicht is daarop geen uitzondering. ‘Veel dingen zijn nieuw, die moet je zelf uitvinden. Wat we in elk geval niet willen is: kerkje spelen. Het is ons verlangen om er te zijn voor de wijk, dienend. We hopen dat door ons missionaire werk mensen oog krijgen voor het doel van het leven: dat ze tot bloei mogen komen. Als er samenkomsten gehouden worden, moet het initiatief daartoe ontstaan vanuit de gemeenschap. We hoeven geen kopietje te zijn van een bepaald kerkverband. Dat is ook het mooie van een pioniersplek: kerkmuren doen er niet toe. We willen als christenen met elkaar optrekken, en met elkaar Christus laten zien.’

Het sponsorgeld vanuit de 'Toer voor het goede doel' willen we graag gebruiken voor de inrichting van een ontmoetingsplek in de wijk.  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Zelf ideeën om fondsen te werven, een actie te organiseren, geld in te zamelen voor het missionaire werk? Neem contact met ons op via toervoorhetgoededoel@izb.nl.

Wil je meer informatie? Heb je vragen? Laat het ons weten:
toervoorhetgoededoel@izb.nl
doel-img doel-img doel-img doel-img doel-img doel-img